Dagboek drukke mama

Verkleuren jouw appeltjes?

01/09/2023

Verkleuren jouw appeltjes?

Je kent het vast wel… Je wilt een gezonde snack meegeven aan je kinderen voor school en schilt een lekker appeltje. Echter, keer op keer zie je dat de appel bruin wordt. Gelukkig bestaan er oplossingen voor dit probleem. 

Maar wat zijn nu precies de stappen die je kunt nemen om dit te voorkomen?

Tip 1 - Direct bewaren in luchtdichte snackdoosjes.

Lucht bevat zuurstof, wat de bruinverkleuring versnelt. Om te
voorkomen dat je gesneden appels snel verkleuren, is het aan te raden om
ze zo snel mogelijk in een luchtdichte snackdoos of lunchbox te
plaatsen. Het B.box gamma doet dit perfect! Je minimaliseert op die
manier blootstelling aan zuurstof en je appels blijven langer vers en
lekker.

Benieuwd naar de luchtdichte snackdoosjes en lunchboxen van B.box?

Klik hier

Tip 2 - Gebruik citroen- of limoensap.

Om ervoor te zorgen dat de gesneden appels hun frisse uitstraling behouden, is het belangrijk om ze gelijkmatig te besprenkelen met een kleine hoeveelheid citroensap. Het natuurlijke zuur in het citroensap dient als een effectieve remmer van oxidatie, waardoor de appels hun heldere kleur behouden en niet ongewenst bruin verkleuren.

Dus, zorg ervoor dat je elke partje appel zorgvuldig bedekt met een dun laagje citroensap, om zo het beste resultaaat te bereiken.

Tip 3 - Kies de juiste appel!

Het is belangrijk op te weten dat niet alle appels op dezelfde manier reageren wanneer ze in aanraking komen met lucht. Sommige soorten hebben van nature een hoger zuurgehalte waardoor ze minder gevoelig zijn voor verkleuring. 

Het is een goede keuze om appelsoorten te selecteren die van nature een scherpere smaak hebben, zoals Granny Smith of Pink Lady. Daardoor kan je de kans op bruinverkleuring, van je gesneden appels, verder verminderen.

Tip 4 - Gebruik een schoon mes.

Zorg ervoor dat het mes dat je gebruikt om de appels te snijden schoon is. Eventuele resten van voorgaand gebruik kunnen bacteriën bevatten die het oxidatieproces versnellen en bruinverkleuring kunnen veroorzaken.

Helpen je kids graag bij het snijden van de appeltjes? Dan zijn de kiddikutters de veiligste keuze. Zorg dat deze ook schoon zijn en geen eventuele voedselresten bevatten.

Kiddikutter

Tip 5 - Gekoeld bewaren.

Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.

Op deze manier behouden de gesneden appels niet alleen hun frisheid, maar blijven ze ook langer aantrekkelijk en smakelijk.

Nog vragen?

Heb je nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar info@drukkemamas.be en we helpen je graag verder! 

We zijn er voor jou!