Dagboek drukke mama

Energie op overschot! 5 handige tips!

10/10/2023

Energie op overschot! 5 handige tips!

Een vicieuze cirkel, sneeuwbaleffect, noem het hoe je wilt, maar als de bal 1 keer aan het rollen gaat, dan lijkt de cirkel eindeloos. Zowel positief als negatief. En jeetje, mijn negatieve bal rolde eind vorig jaar zo hard dat zelfs Thibaut Courtois hem niet had kunnen tegenhouden.

 

Ik weet eigenlijk niet wat het begin is van het lijstje, want een

cirkel is rond en eigenlijk is er dus geen startpunt. Teveel werken, slechte zelfzorg, overmatig drinken, weinig energie, een vierkant draaiend huishouden, nul energie, gebrek aan focus, te weinig aandacht voor mijn gezin, een puinhoop in huis, constante achterstand in alles en ga zo maar verder. Welk startpunt je ook neemt, het ene leidt tot het andere.

 

Klinkt het bekend?

Eind november besloot ik enkele kleine dingen te veranderen. Weinig ambitieus, een zoveelste poging en om één of andere reden is de bal beginnen rollen, dit keer in positieve zin. En ik verbaas mezelf elke dag. Hoe gemakkelijk alles gaat en de immense energie die ik voel.

Enkele mama’s vroegen gisteren waar ik de energie haal momenteel. Wel, ik kan geen handleiding geven of een startpunt, want ook een positieve sneeuwbal is er eentje waar je overal kan instappen en heeft dus geen begin. Het enige wat je moet willen én doen, is gewoon instappen en klein beginnen.

Mannekes, ik begin te klinken als één of andere lifecoach goeroe!

Maar goed, beloofd is beloofd en wie weet kan ik wel iemand aansteken met mijn positieve ‘life is good’ vibes!

Ik maak graag een lijstje met mijn startpunt, maar denk eraan, ik ben ik en jij bent jij! There is no right or wrong!

1. Voeding en ‘gezonder’ leven was mijn startpunt. Ik ben gestart met vasten en eet al 2 maanden tussen 12u en 19u. Een app (Yazio) heeft mijn calorieën berekend op basis van mijn lengte, gewicht en streefgewicht en daar hou ik me aan. Dit is geen crashdieet, echt een verandering van levensstijl en so far so good. (Opgelet, dit past bij mij, maar daarom niet noodzakelijk bij jou!) Daarnaast wilde ik de 21 dagen Challenge zonder alcohol proberen en dat beviel me zo goed, dat ik vandaag al aan dag 59 zit. Tot slot heb ik me ingeschreven op een 90 dagen cursus van Vince (VShred) om thuis te sporten. 18 minuten per dag (met rustdagen ertussen), stevig en pittig, maar Vince maakt veel goed. Dit laatste is betalend, maar ook op YouTube vind je heel veel gratis work-outs.

 

2. En daar begon de bal te rollen. Na enkele dagen voelde ik me al energieker en besloot ik de kids hun kleerkasten uit te mesten. Die kleerkasten brachten me naar de badkamerkasten en zo naar de slaapkamers. Ten slotte gaf het me zoveel voldoening dat ik in de dagen/weken erna bijna elke ruimte en elke kast onder handen heb genomen. Ik ben er nog niet, maar de rust die het momenteel creëert, is zalig.

 

3. Iets wat opgeruimd is, wil je graag opgeruimd houden, dus ik heb mezelf een routine aangekweekt. Zowel ’s morgens en ’s avonds heb ik ondertussen een redelijk vaste routine en als er vraag naar is, dan wil ik ook die gerust delen in één van mijn volgende blogs. Het rare is wel dat ik alles zelf in handen wil houden momenteel en dus weinig of geen hulp nodig heb of wil van mijn ventje! Ventje blij!

 

4. Meer rust, meer orde, minder chaos, dus meer tijd. Dat maakt dat mijn werk beter en sneller gaat en dat ik (als ik tenminste geen blogs aan het schrijven ben ) tussen 21 en 21u30 in mijn bed lig. Laptop dicht, gsm op stil en samen met mijn warmtekussen genieten van wat programma’s. Ventje tv vrij in de living voor een avondsessie Playstation. Ventje nog meer blij dus.

 

5. En tenslotte, zelfzorg. Omdat ik vroeg in bed lig, haal ik steeds vaker mijn 7 tot 8u slaap. De afgelopen jaren kwam ik daar niet aan toe door de onderbroken nachten met de kids en zelfs toen dat het geval niet meer was, door laat te werken. Ik ben uitgeslapen ondertussen en sta gemiddeld een half uur tot zelfs een uur vroeger op. Tijd om uitgebreid te douchen en zelfs wat schmink op te doen! En dan ’s avonds weer genieten om het er allemaal af te halen, mijn gezicht te reinigen en gewoon een momentje voor mezelf te hebben in de badkamer.

Ondertussen is mijn lijstje al veel langer dan dat, want mijn sneeuwbal rolt elke dag verder, maar ik wou dit alvast delen.

Ik hoor sommigen onder jullie denken, duhuh… dit is zo evident en jij doet alsof je het warm water hebt uitgevonden!

Voor mij was dit niet evident en misschien voor anderen ook niet. Dus als ik hiermee 1 iemand haar bad kan helpen vullen, missie geslaagd!

 

Dus klinkt het bekend?

Kies een startpunt, ga ervoor en breng die bal aan het rollen!

Wordt vervolgd… (als jullie dat willen natuurlijk )